lauantai 12. toukokuuta 2018

Job shadowing: Turun seudun puhdistamo OY

4.5.2018

Vietin job shadowing päiväni Turun seudun puhdistamo oy:ssa.

Tutuistuin puhdistamon työtiloihin ja maan-alla oleviin putkistoihin ja vesialtaisiin, joissa vesi puhdistuu.

Jätevesi johdetaan kahdesta suunnasta tunneleita pitkin laitoksen tulopumppuun. Tämän jälkeen vesi johdetaan altaisiin, joissa vedestä irrotetaan kiinteät aineet. Eli ne asiat mitkä ihmiset laittavat vessanpynttyyn vaikka ei saisi. Esimerkiksi jotkin työntekijät olivat keränneet tavaroita mitä vessanpyttyyn oli laitettu. Näin esimerkiksi puhelimia, leluja ja kaukosäätimen. Tämän jälkeen esiselkeytyksessä veteen lisätään kemikalia fosforin poistamiseksi. Tämän jälkeen ilmastuksessa tapahtuu orgaanisen aineen ja typen poisto mikrobien avulla. Jätevesi jatkaa matkaansa puhdistamossa hiekkasuodatukseen, jossa tehdään viimeistely. Sen jälkeen puhdistettu jätevesi johdetaan Turun Linnanaukon satama-altaaseen.

Pääsin tutustumaan työhön enoni kautta. Hän näytti minulle paikkoja, ja kertoi mitä puhdistamossa tehdään.

Ajelimme putkistoissa mönkijällä, ja kävimme katsomassa veden puhdistamisen kaikki vaiheet ja minulle kerrottiin mitä, jokaisessa eri vaiheessa tehtiin. Esimerkiksi yksi allaskin oli yli 13m syvä.

Näin myös työhuoneen, jossa työntekijät istuivat ja valvoivat putkistoja ja niiden toimintaa.
Työntekijät kertoivat, että tämä työ vaatii 24/7 päivystämistä. Päivystämistä tarvitaan sen vuoksi, jos putkistoissa tapahtuu jotain tai jokin lakkaa toimimasta sinne pitää mennä vaikka keskellä yötä.

Päivä oli mielestäni mielenkiintoinen, sillä sain tietää uusia juttuja veden puhistamisesta mitä en entuudestaan tiennyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.