torstai 3. toukokuuta 2018

JOB SHADOWING @ Prisma Itäharju Kauppakassi, 11.4.2018


Vietin job shadowing-päiväni Prisma Itäharjun Kauppakassi-palveluun tutustuessa. Tutustumispäivä alkoi kuudelta aamulla, päättyi kahdeltatoista päivällä ja minut työhön tutustutti Emma, joka on jo pidempään tehnyt töitä Kauppakassi-palvelun parissa.

Kauppakassi-palvelun logo. (lähde: s-kanava.fi)
Vaikka luulisi, että muiden ihmisten tilaamien ostosten kerääminen hyllyistä on helppoa niin Kauppakassiin kuuluu monta vaihetta, jotka täytyy muistaa. Aamu alkaa sillä, että jokainen Kauppakassi-keräilijä hakee oman tablettinsa, jossa on sovellus, johon jokainen keräilijä kirjautuu omilla tunnuksillaan ja näkee asiakkaiden tilaamat tilaukset kyseiselle päivälle. Sitten keräilijän tulee valita itselleen tietyt tilaukset, joita hän lähtee keräämään. Sen jälkeen haetaan kärry, johon kiinnitetään tabletti, josta näkee koko keräysmatkan ajan kaikki valitut tilaukset ja tilattujen tuotteiden määrät. Kärryyn mahtuu mukaan parhaimmillaan kuusi sinistä laatikkoa, joihin tilaukset kerätään. Jokaisen laatikon reunassa on pieni värikoodilappu, joka koodataan tilauksen mukaisesti niin, että kone voi varmistaa, että esimerkiksi ”punaiset tilaukset” ovat saman värikoodin laatikossa. Tiedot koodataan viivakoodilukijan avulla ja sitä käytetään myös keräilyssä, kun otetaan ylös tuotteen viivakoodi, jotta kone tietää, mitkä tuotteet on kerätty.
 
Kun nämä valmistelut on tehty, lähdetään keräilykierrokselle, joka kulkee Prisma Itäharjun osastojen läpi järjestyksessä. Tilauksesta katsotaan vuoron perään, mitä tuotetta kukin tilaaja on tilannut ja usein samalla kerralla kerätään kahden tai jopa kolmen henkilön tilaukset. Jokaiselle tilaukselle on koodattu oma väri kierroksen ajaksi. Ensin tilauksessa näkyvä tuote haetaan hyllystä, sitten otetaan viivakoodilukijalla sen viivakoodi, sitten laatikon värikoodi tilauksen mukaan ja viimeiseksi laitetaan tuote sinisessä laatikossa olevaan kauppakassiin. Se saattaa näyttää ja kuulostaa aika helpolta, mutta kun sain itse kokeilla sitä, tajusin, että siinä on hirveästi kaikkea, mitä pitää muistaa. Mutta onneksi tabletti on tässäkin apuna, sillä se huomauttaa, mikäli olet hakenut väärän tuotteen hyllystä tai tehnyt jonkun muun vastaavan virheen keräilyn aikana. Keräämistä seuratessani Emma painotti, että on tärkeää valita mahdollisimman pitkällä päivämäärällä varustetut tuotteet ja sellaiset hedelmät ja vihannekset, joissa ei ole esimerkiksi lommoja. Tärkeää on siis panostaa laatuun eikä tehdä mahdollisimman nopeasti koko kierrosta. Asiakkaan tyytyväisyys on etusijalla myös tässä työssä.

Havainnekuva Kauppakassi-keräilijästä työssä Prisma Mikkolassa. (lähde: s-kanava.fi)

Keräilykierroksen päätyttyä on aika viedä tilaukset kylmiöön. Ennen sitä jokainen tilaus kerätään pinoon sinisissä laatikoissa ja siirretään pyörillä kulkevan alustan päälle. Sitten tulostetaan jokaista tilausta kohden oma tarralappu, jossa lukee tilaajan nimi ja tilauksen numero. Se kiinnitetään siihen siniseen laatikkopinoon, jossa kyseinen tilaus on. Ja sitten sen voikin viedä sinne kylmiöön, missä jokaisella Kauppakassi-keräilijällä on oma alue, jonne he vievät keräämänsä tilaukset ja jokaisen tilauksen paikka koodataan, jotta tilaus on helppo löytää, kun asiakas tulee sitä hakemaan. Mikäli tilauksessa on mukana pakasteita, ne viedään pakastehuoneeseen ja myös siellä ne koodataan omille paikoilleen.

Siinä ei kuitenkaan ole vielä kaikki. Kauppakassi-palveluun kuuluu noutopiste, josta asiakas voi hakea tilauksensa arkisin klo 10-19.30 ja lauantaisin 10-15 valitsemastaan aikaikkunasta riippuen. Ennen kuin asiakas hakee tilauksensa, se täytyy päätellä. Tämä tarkoittaa sitä, että tilausvahvistus pitää tulostaa ja merkitä tilauksen päättelyn vaiheet tehdyksi sovellukseen, jolloin asiakkaalle lähtee sähköisesti tieto tilauksen valmistumisesta. Tilausvahvistukset ja tilauksen tiedot, kuten mahdolliset pakasteet ja maksutapa liitetään yhteen ja viedään aikaikkunan (klo 10-12, klo 12-15, klo 15-17 tai klo 17-19.30) mukaisesti odottamaan, että asiakas hakee ostoksensa. Kun niin tapahtuu, haetaan asiakkaan tilaus ja sitten asiakasta autetaan siirtämään ostokset autoon.

Itselleni tämä job shadowing-päivä oli todella opettavainen. Opin paljon siitä, miten niinkin yksinkertaiselta kuulostava työ voi pitää paljon asioita sisällään. Huomasin myös, kuinka paljon erilaisia asioita ihmiset ostavat ja kuinka paljon erilaisia tuotteita kaupassa on – puoletkaan keräämistämme tuotteista eivät olleet minulle entuudestaan tuttuja. Lopuksi haluan kiittää Emmaa ja koko Prisma Itäharjua hyvästä tutustumiskokemuksesta ja kivasta päivästä, kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.